معرفی رشته علوم تغذیه
معرفی رشته علوم تغذیه
تغذیه یکی از مهم ترین ارکان موثر بر سلامتی است.
تغذیه به طور مستقیم بر نحوه فعالیت روانی و جسمانی ما تاثیر دارد.
تغدیه نادرست عامل انواع بیماری هاست و کمبود ویتامین ها موجب بیماری های مختلف میگردد از همین رو دارای اهمیت بسیاریست.
سوتغذیه یا تغذیه نادرست میتواند موجب انواع بیماری ها گردد .
این رشته به رژیم درمانی ، اصول علمی تغذیه ، ارزش های مواد غذایی و … میپردازد .
در این میان اصول های علم تغذیه بررسی میکند چه فرایند هایی روی مواد غذایی انجام شود تا جذب و دفع آن ساده تر بوده و به بدن نیز آسیب کمی برساند .
علم تغدیه شامل دو قسمت عمده است:
الف)تغذیه گروه های مختلف جامعه مانند سالمندان ، کودکان و …
ب)تغذیه بالینی و مشاوره غذایی که شامل بیماران بستری و سرپایی میشود
دانشجویان این رشته میتوانند در مقاطی کارشناسی ،کارشناسی ارشد و دکترا ادامه نحصیل دهند.
وظایف
ارائه توضیحات کافی در مورد مسائل مربوط به تغذیه
شناسایی و ارزیابی نیاز های مراجعان
ارائه دستور العمل هایی برای افزایش ارزش مواد خوراکی
تشخیص مشکلات تغذیه ای
توانایی لازم
یک کارشناس تغذیه باید دارای روحیه خدماتی و صبر و تحمل بالا باشد.
دانشجویانی که بعد از فارغ التحصیلی مایل به دایر کردن دفتر مشاوره هستند باید دارای سه سال سابقه کار در بیمارستان باشند.
همچنین داوطلبان علاقهمند به این رشته لازم است در دروس زیستشناسی و شیمی که پایه دروس دانشگاهی این رشته است توانمند باشند.
همچنین مشاغل زیر از جمله مهمترین مشاغل موجود در دستگاه های دولتی است که با این رشته تحصیلی ارتباط دارد:
کارشناس آزمایشگاه غذا، دارو و بهداشتی کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
موقعیت شغلی
اخیرا به فارغ التحصیلان لین رشته اجازه مطب داده شده،و در بیمارستانها نیز جایگاه تازه ای پیدا کرده اند،میتوانند در درمانگاه ها مراکز مشاوره ای ،کارخانجات صنایع غذایی و مراکز تحقیقاتی کار کنند.
دروس این رشته :
دروس عمومی رشته علوم تغذیه
نام درس | تعداد واحد | نام درس | تعداد واحد |
دو درس ازدروس مبانی نظری اسلام | 4 | ادبیات فارسی | 3 |
یک درس از دروس اخلاق اسلامی | 2 | زبان عمومی | 3 |
یک درس از دروس انقلاب اسلامی | 2 | تربیت بدنی 1 | 1 |
یک درس ازدروس تاریخ وتمدن اسلامی | 2 | تربیت بدنی 2 | 1 |
یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی | 2 | جمع | 20 |
دروس پایه رشته علوم تغذیه
نام درس | تعداد واحد | نام درس | تعداد واحد |
دروس مطالعه و یادگیری | 2 | بیوشیمی مقدماتی | 4 |
فیزیولوژی | 3 | آناتومی | 1 |
آمارحیاتی | 2 | مبانی روان شناسی | 2 |
جامعه شناسی پزشکی | 2 | اپیدمیولوژی بیماریها | 2 |
بهداشت عمومی | 2 | میکروب شناسی عمومی | 3 |
انگل شناسی | 2 | جمع | 25 |
دروس اصلی رشته علوم تغذیه
نام درس | تعداد واحد | نام درس | تعداد واحد |
بیوشیمی متابولیسم | 4 | بهداشت و مسمومیتهای غذایی | 2 |
میکروب شناسی مواد غذایی | 2 | اصول و روشهای نگهداری مواد غذایی | 2 |
شیمی و تجزیه مواد غذایی | 2 | اثر فرایند بر ارزش غذا | 2 |
تغذیه اساسی1 | 3 | تغذیه اساسی 2 | 2 |
فیزیولوژی تغذیه | 2 | زبان تخصصی | 2 |
اصول تنظیم برنامه های غذایی | 1 | اصول ایمونولوژی | 1 |
داروشناسی | 2 | مدیریت خدمات غذایی | 2 |
کاربرد رایانه در علوم تغذیه | 1 | اکولوژی غذا و تغذیه | 2 |
پاتوفیزیولوژی | 2 | جمع | 37 |
دروس تخصصی رشته علوم تغذیه
نام درس | تعداد واحد | نام درس | تعداد واحد |
تغذیه در دوره های زندگی | 2 | تغذیه گروهها و شرایط ویژه | 2 |
خدمات تغذیه ای در نظام مراقبتهای بهداشتی | 2 | اصول برنامه ریزی و مدیریت برنامه های تغذیه ای | 2 |
ارزیابی وضع تغذیه | 3 | اصطلاحات پزشکی و بیمارستانی | 1 |
اصول آموزش و مشاوره تغذیه | 2 | بیماریهای ناشی از سوء تغذیه | 2 |
رژیم درمانی 1 | 3 | رژیم درمانی 2 | 3 |
روش تحقیق در علوم بهداشتی | 2 | سمینار تغذیه | 2 |
پروژه | 2 | جمع | 28 |
دروس کاراموزی در عرصه رشته علوم تغذیه
نام درس | تعداد واحد | نام درس | تعداد واحد |
الف : بخش صنایع غذایی صنایع گوشت و روغن صنایع شیر – لبنیات و غلات صنایع کمپوت – کنسرو و نوشابه اداره استاندارد و اداره نظارت بر مواد غذایی | 3 | ب : کارآموزی تغذیه در PHC و سایر مراکز جامعه مراکز روستایی مراکز شهری مراکز شهرستانی و سایر مراکز جامعه | 6 |
پ : کاراموزی تغذیه در بیمارستان مدیریت بخش غذایی بیمارستان آزمایشگاه تشخیص طبی بخش بیماریهای کودکان مشاوره بیماران سرپایی بخش گوارش – کبد و بانکراس بخش قلب – عروق و CCU بخش دیابت و غدد درون ریز بخش جراحی و ICU بخش کلیه | 9 | جمع | 1 |
نمونه دانشگاه های ارائه دهنده این رشته:
علوم پزشکی شهید یهشتی
علوم پزشکی اصفهان
علوم پزشکی تبریز
علوم پزشکی جندی شاپور
علوم پزشکی شوشتر
علوم پزشکی بقیت الله
علوم پزشکی شیراز
علوم پزشکی زاهدان
علوم پزشکی زابل
علوم پزشکی کاشان
علوم پزشکی کرمان
علوم پزشکی لرستان
علوم پزشکی یاسوج
علوم پزشکی بوشهر
رشته های مقطع کارشناسی ارشد :
فارغ التحصیلان علوم تغذیه در مقطع کارشناسی ارشد در رشته های زیر میتوانند ادامه تحصیل دهند :
رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی
رشته مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)
رشته اپیدمیولوژی
رشته علوم بهداشتی در تغذیه
رشته اقتصاد بهداشت
رشته انفورماتیک پزشکی
رشته ژنتیک انسانی
رشته آمار زیستی
رشته بیوشیمی بالینی
رشته سلامت سالمندی
رشته ارزیابی فناوری سلامت
رشته علوم و صنایع غذایی
رشته علوم تغذیه
رشته فناوری اطلاعات سلامت
رشته میکروب شناسی مواد غذایی
رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
رشته نانوتکنولوژی پزشکی
رشته زیست فناوری پزشکی
رشته رفاه اجتماعی
علوم تغذیه در بحران و حوادث غیر مترقبه
کنترل مواد خوراکی و آشامیدنی
تاریخ علوم پزشکی
آموزش پزشکی
برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی
سم شناسی
ترکیبات طبیعی و دارویی دریایی
نمونه کارنامه
کارنامه های زیر قبول شدگان این رشته در دانشگاه شهید بهشتی را نشان میدهد :
منطقه 1 : رتبه 3000
ادبيات فارسي 54.7%
عربي 61.4%
معارف 77.4%
زبان 41.4%
زمين شناسي 10.7%
رياضيات 27.8%
زيست شناسي 50.4%
فيزيك 40%
شيمي 51.5%
منطقه 2 : رتبه 4300
ادبيات فارسي 60%
عربي 56%
معارف 76%
زبان 42.7%
زمين شناسي 8%
رياضيات 31.2%
زيست شناسي 53.8%
فيزيك 48.9%
شيمي 40%
منطقه 3 : رتبه 2700
ادبيات فارسي 62.7%
عربي 57.4%
معارف 54.7%
زبان 68%
زمين شناسي 6.7%
رياضيات 20%
زيست شناسي 42.2%
فيزيك 27.8%
شيمي 56.2%
مرسی عالی بود