معرفی رشته علوم تغذیه

دکتر رونقی

%d9%85%d8%b9%d8%b1%d9%81%db%8c-%d8%b1%d8%b4%d8%aa%d9%87-%d8%b9%d9%84%d9%88%d9%85-%d8%aa%d8%ba%d8%b0%db%8c%d9%87

معرفی رشته علوم تغذیه

تغذیه یکی از مهم ترین ارکان موثر بر سلامتی است.

تغذیه به طور مستقیم بر نحوه فعالیت روانی و جسمانی ما تاثیر دارد.

تغدیه نادرست عامل انواع بیماری هاست و کمبود ویتامین ها موجب بیماری های مختلف میگردد از همین رو دارای اهمیت بسیاریست.

سوتغذیه یا تغذیه نادرست میتواند موجب انواع بیماری ها گردد .

این رشته به رژیم درمانی ، اصول علمی تغذیه ، ارزش های مواد غذایی و … میپردازد .

در این میان اصول های علم تغذیه بررسی میکند چه فرایند هایی روی مواد غذایی انجام شود تا جذب و دفع آن ساده تر بوده و به بدن نیز آسیب کمی برساند .

علم تغدیه شامل دو قسمت عمده است:

الف)تغذیه گروه های مختلف جامعه مانند سالمندان ، کودکان و …

ب)تغذیه بالینی و مشاوره غذایی که شامل بیماران بستری و سرپایی میشود

دانشجویان این رشته میتوانند در مقاطی کارشناسی ،کارشناسی ارشد و دکترا ادامه نحصیل دهند.

وظایف

ارائه توضیحات کافی در مورد مسائل مربوط به تغذیه

شناسایی و ارزیابی نیاز های مراجعان

ارائه دستور العمل هایی برای افزایش ارزش مواد خوراکی

تشخیص مشکلات تغذیه ای

توانایی لازم

یک کارشناس تغذیه باید دارای روحیه خدماتی و صبر و تحمل بالا باشد.

دانشجویانی که بعد از فارغ التحصیلی مایل به دایر کردن دفتر مشاوره هستند باید دارای سه سال سابقه کار در بیمارستان باشند.

همچنین‌ داوطلبان‌ علاقه‌مند به‌ این‌ رشته‌ لازم‌ است‌ در دروس‌ زیست‌شناسی‌ و شیمی‌ که‌ پایه‌ دروس‌ دانشگاهی‌ این‌ رشته‌ است‌ توانمند باشند.

همچنین مشاغل زیر از جمله مهمترین مشاغل موجود در دستگاه های دولتی است که با این رشته تحصیلی ارتباط دارد:

کارشناس آزمایشگاه غذا، دارو و بهداشتی کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی

موقعیت شغلی

اخیرا به فارغ التحصیلان لین رشته اجازه مطب داده شده،و در بیمارستانها نیز جایگاه تازه ای پیدا کرده اند،میتوانند در درمانگاه ها مراکز مشاوره ای ،کارخانجات صنایع غذایی و مراکز تحقیقاتی کار کنند.

دروس این رشته :

دروس عمومی رشته علوم تغذیه

نام درستعداد واحدنام درستعداد واحد
دو درس ازدروس مبانی نظری اسلام4ادبیات فارسی3
یک درس از دروس اخلاق اسلامی2زبان عمومی3
یک درس از دروس انقلاب اسلامی2تربیت بدنی 11
یک درس ازدروس تاریخ وتمدن اسلامی2تربیت بدنی 21
یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی2جمع20

 

دروس پایه رشته علوم تغذیه

نام درستعداد واحدنام درستعداد واحد
دروس مطالعه و یادگیری2بیوشیمی مقدماتی4
فیزیولوژی3آناتومی1
آمارحیاتی2مبانی روان شناسی2
جامعه شناسی پزشکی2اپیدمیولوژی بیماریها2
بهداشت عمومی2میکروب شناسی عمومی3
انگل شناسی2جمع25

 

دروس اصلی رشته علوم تغذیه

نام درستعداد واحدنام درستعداد واحد
بیوشیمی متابولیسم4بهداشت و مسمومیتهای غذایی2
میکروب شناسی مواد غذایی2اصول و روشهای نگهداری مواد غذایی2
شیمی و تجزیه مواد غذایی2اثر فرایند بر ارزش غذا2
تغذیه اساسی13تغذیه اساسی 22
فیزیولوژی تغذیه2زبان تخصصی2
اصول تنظیم برنامه های غذایی1اصول ایمونولوژی1
داروشناسی2مدیریت خدمات غذایی2
کاربرد رایانه در علوم تغذیه1اکولوژی غذا و تغذیه2
پاتوفیزیولوژی2جمع37

دروس تخصصی رشته علوم تغذیه

نام درستعداد واحدنام درستعداد واحد
تغذیه در دوره های زندگی2تغذیه گروهها و شرایط ویژه2
خدمات تغذیه ای در نظام مراقبتهای بهداشتی2اصول برنامه ریزی و مدیریت برنامه های تغذیه ای2
ارزیابی وضع تغذیه3اصطلاحات پزشکی و بیمارستانی1
اصول آموزش و مشاوره تغذیه2بیماریهای ناشی از سوء تغذیه2
رژیم درمانی 13رژیم درمانی 23
روش تحقیق در علوم بهداشتی2سمینار تغذیه2
پروژه2جمع28

 

دروس کاراموزی در عرصه رشته علوم تغذیه

نام درستعداد واحدنام درستعداد واحد
الف : بخش صنایع غذایی
صنایع گوشت و روغن
صنایع شیر – لبنیات و غلات
صنایع کمپوت – کنسرو و نوشابه
اداره استاندارد و اداره نظارت بر مواد غذایی
3ب : کارآموزی تغذیه در PHC و سایر مراکز جامعه
مراکز روستایی
مراکز شهری
مراکز شهرستانی و سایر مراکز جامعه
6
پ : کاراموزی تغذیه در بیمارستان
مدیریت بخش غذایی بیمارستان
آزمایشگاه تشخیص طبی
بخش بیماریهای کودکان
مشاوره بیماران سرپایی
بخش گوارش – کبد و بانکراس
بخش قلب – عروق و CCU
بخش دیابت و غدد درون ریز
بخش جراحی و ICU
بخش کلیه
9جمع1

نمونه دانشگاه های ارائه دهنده این رشته:

علوم پزشکی شهید یهشتی

علوم پزشکی اصفهان

علوم پزشکی تبریز

علوم پزشکی جندی شاپور

علوم پزشکی شوشتر

علوم پزشکی بقیت الله

علوم پزشکی شیراز

علوم پزشکی زاهدان

علوم پزشکی زابل

علوم پزشکی کاشان

علوم پزشکی کرمان

علوم پزشکی لرستان

علوم پزشکی یاسوج

علوم پزشکی بوشهر

%d8%b9%d9%84%d9%88%d9%85-%d8%aa%d8%ba%d8%b0%db%8c%d9%87

رشته های مقطع کارشناسی ارشد :

فارغ التحصیلان علوم تغذیه در مقطع کارشناسی ارشد در رشته های زیر میتوانند ادامه تحصیل دهند :

رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی

رشته مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)

رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)

رشته اپیدمیولوژی

رشته علوم بهداشتی در تغذیه

رشته اقتصاد بهداشت

رشته انفورماتیک پزشکی

رشته ژنتیک انسانی

رشته آمار زیستی

رشته بیوشیمی بالینی

رشته سلامت سالمندی

رشته ارزیابی فناوری سلامت

رشته علوم و صنایع غذایی

رشته علوم تغذیه

رشته فناوری اطلاعات سلامت

رشته میکروب شناسی مواد غذایی

رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی

رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی

رشته نانوتکنولوژی پزشکی

رشته زیست فناوری پزشکی

رشته رفاه اجتماعی

علوم تغذیه در بحران و حوادث غیر مترقبه

کنترل مواد خوراکی و آشامیدنی

تاریخ علوم پزشکی

آموزش پزشکی

برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی

سم شناسی

ترکیبات طبیعی و دارویی دریایی

نمونه کارنامه

کارنامه های زیر قبول شدگان این رشته در دانشگاه شهید بهشتی را نشان میدهد :

منطقه 1 : رتبه 3000

ادبيات فارسي 54.7%

عربي 61.4%

معارف 77.4%

زبان 41.4%

زمين شناسي 10.7%

رياضيات 27.8%

زيست شناسي 50.4%

فيزيك 40%

شيمي 51.5%

 

منطقه 2 : رتبه 4300

ادبيات فارسي 60%

عربي 56%

معارف 76%

زبان 42.7%

زمين شناسي 8%

رياضيات 31.2%

زيست شناسي 53.8%

فيزيك 48.9%

شيمي 40%

 

منطقه 3 : رتبه 2700

ادبيات فارسي 62.7%

عربي 57.4%

معارف 54.7%

زبان 68%

زمين شناسي 6.7%

رياضيات 20%

زيست شناسي 42.2%

فيزيك 27.8%

شيمي 56.2%

 

یک دیدگاه برای “معرفی رشته علوم تغذیه
  1. ??????? ???? گفت:

    مرسی عالی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *