راه های افزایش تمرکز هنگام درس خواندن

دکتر رونقی

راه

راه های افزایش تمرکز هنگام درس خواندن

بطور دقیق و علمی منظور از اینکه باید مطالعه ی با کیفیتی داشت چیست و آیا درصورت اجرای تکنیک های برتر مطالعه ی با کیفیت میتوان گفت که افزایش تراز در آزمون های آزمایشی و حتی در کنکور تنها با کیفیت در درس خواندن مرتبط است؟!!!

در ابتدا باید توجه داشته باشید که برای رسیدن به یک نتیجه ی خوب در کنکور باید تمامی ابزارها و عوامل رسیدن به هدف را بدانید تا بتوانید با اجرا و پیاده سازی آنها راه خود را برای رسیدن به موفقیت هموارتر کنید.

در تعریف اولیه کیفیت در مطالعه میتوان اینطور گفت که این اصل مهم مطالعه همیشه در دسترس و قابل کنترل نیست.چرا که در صورتی شما موفق به مطالعه ی باکیفیت درس ها میشوید که در مرحله ی اول تمرکز بالایی داشته باشید.در واقع آنچه باعث عدم تمرکز میشود فقط یک فرمان ذاتی مغز به درگیری و فعالیت بیشتر است ،همین…به عبارتی ذهن همواره عاشق یادگیری و فعالیت زیاد است.و زمانیکه فعالیت مطالعاتی شما به اندازه ی کافی نتواند مغز را درگیر کند ،در نتیجه مغز به فرمان و تمایل ذاتی خود ،درگیرمشغولیت های مختلفی میشود.و در مقابل برعکس آن…

همانگونه که در ابتدا اشاره شد ،تمرکز همیشه در دسترس نیست و در واقع یک امر کاملا اکتسابی است و نه ذاتی و ثابت…لذا با تمرین و ممارست بدست می آید.خود حواس پرتی معمولا یا یادرگیری ذهنی است یا عوامل بیرونی و محیطی.

بعد از ارائه ی تعاریف لازم این اصل مهم مطالعه اکنون به این نکته باید توجه شود که کیفیت را چگونه در مطالعه ایجادکنیم؟؟؟آیا صرفا ساعات مطالعه ی زیاد و یا داشتن منابع میلیونی کنکوری میتواند کیفیت در مطالعه و از آنجا افزایش تراز آزمونی را باعث شوند و ما را به کسب نتایج برتر امیدوار سازند؟!

کیفیت در مطالعه از دید تحصیلکرده های با تجربه و نیز مشاوران حرفه ای کنکور یعنی آشنایی و اطلاع از روش مطالعه ی هر فرد و حفظ تعادل در مطالعه…هر داوطلبی باید روش های یادگیری و مطالعه ی خود را بخوبی بداند و سپس با توجه به نیازهای درسی خود ،ضعف ها و نقاط قوت را در کنار حفظ ساعات مطالعه متناسب با شرایط خود به تعادل برساند.به یاد داشته باشید که نه افراط و نه تفریط…هیچکدام باعث موفقیت شما در کنکور نمیشوند.

و همیشه اینگونه بوده که داوطلبان با درصدهای بهتر فقط روش های برتر را اجرا کرده اند و هیچ معجزه ی عجیب و غریب دیگری اتفاق نیافته است.

اگر دقت داشته باشید،گفتیم که هر داوطلب باید روش های یادگیری و تمرکز خودرا بداند و شما نمیتوانید عینا از برنامه ی درسی و شخصی داوطلب با تراز بالای دیگری کپی برداری کنید چرا که این کار کاملا اشتباه است و به ضرر شما تمام خواهد شد.

اما ما چگونه میتوانیم از این وضعیت خود بیشتر آگاهی کسب کنیم و روش های تمرکز و یادگیری خودمان را شکوفا کنیم و در واقع سبک مطالعه ی منحصر به فرد خودمان را داشته باشیم؟

جواب این است ،روی نقاط قوت خود در درسی که همیشه بهترین نمرات را داشته اید تمرکز کنید و ببینید که چگونه و از چه روش های مطالعاتی در این درس یا دروس استفاده نموده اید که باعث کسب نمرات بالا شده است.

یکی از مزایا و فواید این تکنیک بسیار کلیدی و پرکاربرد برای شما این است که باعث افزایش انگیزه و حس خود باوری و نیز اعتماد بنفس بالایی در شما خواهد شد در نتیجه با کسب این روحیه و محرک انگیزه ی درونی شما ،حرکت درمسیر پیوسته و دشوار کنکور ،آسانترمیشود و میتوانید از استعداد خود در یادگیری این درس یا دروس برای فهم دقیق بقیه ی مباحث نیز استفاده ببرید و این همان رسیدن به کیفیت در مطالعه است.تکنیک های مهم دیگری که در افزایش تراز آزمونی اکثر داوطلبان برترهم وجود دارند که از نظر مشاوره ای ،هر داوطلبی با هر سطح درسی که دارد قادر به اجرا و پیاده سازی این تکنیک ها خواهد بود و میتواند شاهد نتایج اثر بخش این اصول بر افزایش کیفیت در مطالعه و در نتیجه ترازآزمونی خود باشد که به صورت مرحله به مرحله در اینجا توضیح داده شده است.

۱-تقسیم بندی درس های با حجم زیاد :

حجم زیاد درس ها نباید باعث شود که حواس شما پرت شود و تمرکز خود را از دست بدهید و در مقابل نیز مغز را بدنبال بهانه ای برای فرار از تمرکز وا دارید.درس را به بازه های زمانی چندتایی تقسیم بندی نمایید و سپس با تمرکز و دقت قسمت به قسمت درس را بدون هیچ نگرانی و استرسی بخوانید و رد شوید.

۲-درس های مورد علاقه ،بازگشت تمرکز:

اگر مبحث یا مباحثی از کتابی را بیشتر علاقه دارید ،قبل از اتمام آن مبحث و یا درمواقعی که حس میکنید مغز فرمان دیگری برای ایجاد حواس پرتی در شما دارد،برای برگشتن تمرکزتان ،سریع برگردید و دوباره مبحث مورد علاقه ی خود را بخوانید .چند باره خوانی یک مبحث خیلی بهتر ازاین است که مغز به مباحث غیر درسی که واقعا هیچ فایده ای جز اتلاف وقت با ارزش شما ندارند،ساعت ها مشغول شود.

۳-آزمون خوب نتیجه ی برنامه ریزی هدفمند است:

اگه قراره که برای یک آزمون آماده شوید و میخواهید نتیجه ی واقعی زحمت های خود را ببینید ،حتما با برنامه ریزی درس بخوانید.در برنامه ریزی شخصی سازی شده ی شما ،باید روش های مطالعه به دقت بررسی و مشخص شوند.مثلا آیا خلاصه برداری باید انجام شود یا خیر؟برروی کدام درس ها و با توجه به رشته ی مورد علاقه تان باید بیشتر تمرکز شود؟با چه منابعی درس بخوانید؟و…همه ی الزامات و باید و نبایدهای مطالعه باید به دقت مشخص شوند.تا در میانه های راه مغز خود را درگیر و نگران کاستی های مطالعه و افت کیفیت درسی ننمایید.

۴-منبع خوب درسی را چندین بار بخوانید(به جای چندین کتاب یک کتاب خوب را چندین بار بخوانید):

به جای چندین کتاب یک کتاب خوب را چندین بار بخوانید.این کار باعث انسجام بیشتر یک مبحث درسی در مغز و فرصت زیاد و سریع بازآوری مطالب میشود.پس همیشه و در هر شرایطی از به اصطلاح نوک زدن به چندین منبع درسی برای یک درس ،بپرهیزید.به این دام خطرناک مطالعه،وسواس در منابع گویند که نتیجه ی آن فقط وقت تلف کردن بیهوده و از دست دادن زمان با ارزش و محدود شماست.

۵-علاقه دارید،پس متعهد باشید:

اگر به هدف خود علاقه دارید.باید این تعهد را به خود نیز داشته باشید که با علاقه و اشتیاق به سمت میز و مکان مطالعه ی خود بروید و با ذوق و شوق واقعی درس بخوانید .بسیار اعجاب آور و شگفت انگیز خواهد بود اجرای این تکنیک بر یادگیری و فهم دقیق مطالب درسی حتی اگر منبع درسی شما زیاد هم معتبرنباشد.

۶-مغزی با سرعت فهم بالای کلمات داریم…

از عجایب مغز انسان سرعت بالای فهم کلمات است، از این سرعت بیشتر در جهت یادگیری لغات انگلیسی،عربی و ادبیات و نیز فرمول های محاسباتی و پر تکرار در مباحث،به کاربگیرید. ولی در مباحثی مثل زیست و شیمی که نیاز است با دقت و تامل بیشتری مطالعه شوند،از این روش استفاده نکنید.

۷-آهسته ولی پیوسته …

آهسته ولی همیشه پیوسته مطالعه داشته باشید.مغز به بازه های مطالعاتی زیاد ولی با فواصل زمانی کوتاه مدت زودتر و راحت تر عادت میکند تا زمان های طولانی.(دقیقا نکته ای که بسیاری از معلمان به آن توجه ندارند).

نشستن طولانی مدت و توجه به یک مبحث خاص باعث خستگی ،اضطراب و استرس میشود چرا که مغز در زمانی که نیاز به استراحت ،شارژ دوباره و پروتئین سازی دارد مجبور است بی حوصله و بدون هیچ تمرکزی به درس توجه کند.

جالب است بدانید که مغز در حالت خستگی و بی حوصلگی و نیز حواس پرتی ،هیچ مبحثی ولو مطلب تازه ای باشد نمیتواند بپذیرد و به خوبی تجزیه و تحلیل کند.

پس اگر یکساعت به خود استراحت داده اید احساس گناه نکنید و از ساعت استراحت خود بهترین استفاده را ببرید چرا که مغز هم همانند جسم اکنون نیاز به روحیه ی تازه ای دارد.

و در پایان نکته ی بسیار مهم دیگر در بالا بردن کیفیت در مطالعه و کمک به افزایش تراز این است که در اجرای تمام روش های مطالعاتی خود متعادل باشید.بین تشریحی خواندن و تستی کار کردن.بین مطالعه ی اختصاصی و عمومی و…پیوسته و متعادل درس بخوانید.

موفق و سلامت باشید.

(برچسب ها:راه های افزایش تمرکز هنگام درس خواندن،راه های افزایش تمرکز حواس،تقویت تمرکز و حافظه،راه های تقویت حافظه برای درس خواندن،بهترین روش برای درس خواندن،روش صحیح درس خواندن،چگونه کیفیت مطالعه را بالا ببریم،مشاوره کنکور،دکتر رونقی،راهکار های افزایش کیفیت مطالعه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *