پیام های انگیزشی :

لقمه های تکنیکی مرور شیمی به روش صد زنها(۳)

  • نویسنده : دکتر حسین رونقی
  • ۲۹ خرداد ۱۳۹۶

 

لقمه های تکنیکی مرور  شیمی به روش صد زنها(۳)

خواص کولیگاتیو و مباحث مرتبط

 

خواص کولیگاتیو: خواصی که به تعداد ذرات حل شونده غیر فرار در محلول بستگی دارد نه به نوع آن.

 

مایع فرار: مایعی که نقطه جوش آن کمتر از ۱۰۰ درجه سلسیوس باشد.

 

ماده غیر فرار: ماده ای که نقطه جوش بالاتر از ۱۰۰ درجه داشته و در دمای اتاق فشار بخار ناچیزی دارد.

 

تبخیرسطحی در هر دمایی رخ می دهد.

 

جوشیدن زمانی رخ می دهد که فشار بخار مایع با فشار روی سطح مایع برابر شود.

 

دمای جوش محلولها برخلاف حلال خالص ثابت نیست و با گذشن زمان افزایش می یابد.

 

تاثیر حل شدن حل شونده غیر فرار:

فشار بخار را کاهش

نقطه جوش را افزایش

نقطه انجماد کاهش

 

افزایش نقطه جوش محلول نسبت به حلال خالص به ازای هر مول ذره حل شونده غیرفرار برابر ۰/۵ (نیم) درجه است.

کاهش نقطه انجماد محلول نسبت به حلال خالص به ازای هر مول حل شونده غیرفرار برابر ۱/۸ (یک ممیز هشت دهم) درجه است

ترکیبات مولکولی بصورت مولکول حل میشوند و هر مول آنها فقط یک مول ذره تولید میکند مثل شکر، اتانول

ترکیبات یونی در آب به یونهای سازنده تفکیک میشوند و براساس تعداد یون سازنده و استوکیومتری نمک، تعداد ذرات متفاوتی تولید می کنند مثلا یک مول سدیم کلرید، ۲ مول ذره و یک مول کلسیم کارید، ۳ مول ذره تولید می کنند.

مهم: تاثیر حل شونده های فرار دقیقا برعکس حل شونده های غیرفرار است. یعنی نقطه جوش کاهش، فشار بخار افزایش و نقطه انجماد افزایش می یابد

این مقاله را از دست ندهید:  نکاتی پرتکرار از سه درس رتبه ساز

امولسیون و امولسیون کننده

امولسیون نوعی کلوئید مایع در مایع است که در آن هر دو فاز پخش کننده و پخش شونده مایع است.

 

شیر، کره و مایونز مثالهایی از امولسیون هستند.

 

تشکیل امولسیون نیاز به ماده ی سومی دارد که آن ماده سوم امولسیون کننده نام دارد.

 

ماده امولسیون کننده مخلوط دو مایع مخلوط نشدنی را در کنار هم پایدار می کند.

 

امولسیون کننده ها یک بخش آب دوست و یک بخش آبگریز دارند.

 

در مایونز، لسیتین موجود در زرده تخم مرغ یک امولسیون کننده است.

 

شوینده های صابونی و غیر صابونی هم  امولسیون کننده محسوب می شوند.

 

صفر تا صد درباره صابون

پاک کننده ها می توانند امولسیون پایداری از چرک در آب ایجاد کنند.

 

صابون یکی از رایج ترین پاک کننده هاست.

 

صابون نمک سدیم، آمونیوم و یا پتاسیم اسیدهای چرب است.

 

بخش آنیونی صابون آب دوست است و در حلالهای قطبی حل می شود.

 

بخش هیدروکربنی صابون آب گریز است  و در چربی حل می شود.

 

زنجیر هیدروکربنی عموما ۱۴ تا ۱۸ کربن دارد.

 

بخش هیدروکربنی می تواند سیر شده و یا سیرنشده باشد.

 

اسیدهای چرب گروه عاملی کربوکسیل دارند.

 

اگر کاتیون صابون سدیم باشد صابون جامد بدست می آید.

 

اگر کاتیون صابون پتاسیم یا آمونیوم باشد صابون مایع بدست می آید

 

کف نوعی کلوئید گاز در مایع است.

 

 کف چیست؟ و چگونه تشکیل می شود؟

کف کلوئید گازهای ناقطبی هوا (مانند O2، N2 ) در آب است که به صورت زیر تشکیل می شود.

این مقاله را از دست ندهید:  لقمه های تکنیکی از مباحث پرتکرار تجربی برای داوطلبان ضعیف

(فاز پخش کننده: مایع ـ فاز پخش شونده: گاز)

 

مولکولهای هوا (O2، N2 و …) ناقطبی اند و در آب به مقدار ناچیز حل می شوند. اگر مولکولهای هوا را در آب بدمیم این مولکولها در آب به دام نمی افتند و خیلی سریع به بیرون از آب فرار می کنند. اما اگر مقداری صابون در آب بریزیم، سپس مولکولهای هوا را در مخلوط آنها بدمیم، این بار مولکولهای ناقطبی هوا در لابه لای بخش ناقطبی مولکول های صابون در آب به دام می افتند و حبابهای نسبتا پایدار تشکیل می دهند.

  تست تکنیکی:

اگر در ساختار صابون (۱۸ اتم کربن)، در بخش باردار به جای گروه کربوکسیل، گروه سولفونات قرار گیرد، کدام تغییر روی میدهد؟

 

۱افزایش جرم مولکولی و شمار اتمهای اکسیژن در مولکول ترکیب شوینده

 

۲ تغییر علامت بار الکتریکی سطح ذرات امولسیون چربی در آب

 

۳ تغییر  نسبت استوکیومتری کاتیون به آنیون در پاک کننده

 

۴ کاهش انحلال پذیری ترکیب به دست آمده در آب

 

 

 

 

درست؛  گروه کربوکسیل (CO2) ولی گروه سولفونات (SO3) است. پس جرم گروه سولفونات و تعداد اتمهای اکسیژن آن بیشتر از کربوکسیل است.

 

نادرست؛ هر دو گروه کربوکسیل و سولفونات بار الکتریکی منفی دارند و با تغییر آنها بار سطحی ذرات امولسیون تغییر نمیکند.

 

نادرست؛ نسبت کاتیون به آنیون با تغییر کربوکسیل به سولفونات تغییر نمیکند.

 

نادرست؛ هر دو گروه کربوکسیل و سولفونات، بخش قطبی و باردار پاک کننده محسوب میشوند و باعث انحلال شوینده در آب میشوند.

787 بازدید

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

مشاوره خصوصی